Door het onderwijs

Van onderwijzers, tot de Eerste Kamer, tot de Onderwijsraad en de HBO-raad – overal is op hoge toon gesteld dat het niet genoeg is wanneer onze kinderen en jongvolwassenen aardig leren spellen en rekenen. Ze pleiten allemaal voor persoonlijkheidsvorming. Bildung is daarbij het meest gebruikte woord. ‘Bildung dient de topprioriteit te zijn’, stelde onderwijsminister Bussemaker in 2015.

Wat is Bildung? Volgens voormalig Denker des Vaderlands René Gude gaat het bij Bildung om de innerlijke en ook maatschappijgerichte ontwikkeling. Gude: “Door goed onderwijs kan de mens zich ontwikkelen tot een zelfstandig, moreel individu.”

Onze kompaan daarbij is Koen Vos. Hij is als practor Bildung bij ROC Friese Poort verantwoordelijk voor de brede vorming op de MBO-opleidingen. Op ROC Friese Poort volgen zo’n 17.000 jongeren en volwassenen middelbaar beroepsonderwijs. Friese Poort wil deze studenten niet alleen goed laten lassen, timmeren, metselen meubels maken en nog veel meer, maar ze ook breed vormen, oftewel Bildung, bijbrengen. Wil ze bekwamen in humeurmanagement, laten nadenken over de zin van hun werk, bijdragen aan het ontwikkelen van een eigen kijk op het leven en het vermogen om zelfstandig te oordelen. Om dit te bereiken, werken we graag met Koen samen.

Ook een idee?

Doe mee, maak een plan, stuur het op en word onze kompaan.

Ambachtelijke Zingeving kan ook op andere vlakken...

De 4 Z'ten

Z1 ZINNELIJK

Z2 ZINTUIGLIJK
Z3 ZINRIJK
Z4 ZINVOL

Mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.